Directiva (UE) 2022/2464 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 decembrie 2022, numită Directiva CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive, referitoare la raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi, a fost transpusă recent în România prin Ordinul Ministrului Finanțelor nr. 85/2024 (“OMF 85/2024”), publicat în Monitorul Oficial nr. 75 din 26 ianuarie 2024.
Durabilitatea se referă la aspectele de mediu, sociale și cele legate de forța de muncă, guvernanță, inclusiv respectarea drepturilor omului, chestiunile legate de combaterea corupției și a dării de mită, înglobate sub acronimul ESG (în engleză, Environment, Social, Governance).
Având în vedere prevederile Ordinului 85/2024, raportarea privind durabilitatea va înlocui declarația nefinanciară.
Entitățile trebuie să raporteze informațiile în conformitate cu ESRS adoptate de Comisia Europeană.Obiectivul principal al standardelor ESRS este de a crea un cadru unitar care să asigure comparabilitatea, transparența și relevanța informațiilor de sustenabilitate. Companiile care adoptă aceste standarde nu doar că respectă cerințele legale, ci și contribuie la construirea unui climat de încredere între părțile interesate, inclusiv investitori, clienți și comunități.
Standardele ESRS (Standardele Europene de Raportare în domeniul Sustenabilității), una dintre noutățile aduse de Directiva (UE) 2464/2022 privind raportarea corporativă de sustenabilitate (CSRD) reprezintă cadrul obligatoriu de raportare la nivel european pentru informațiile de sustenabilitate începând cu anul financiar 2024. Aceste standarde sunt concepute în conformitate cu articolele 19a și 29a din Directiva contabilă pentru a facilita procesul de raportare, asigurând transparența și coerența în prezentarea informațiilor cu privire la impactul social, economic și de mediu al unei organizații.
Etapele procesului:
1) ANALIZA MATERIALITĂȚII - este activitatea de bază pentru începerea raportării. Constă în identificarea impacturilor primare ale elementelor economice, de mediu și sociale, rezumate într-o Matrice de Materialitate. Această analiză metodologică ajută la determinarea dimensiunilor mai largi ale companiei, definindu-i rolul strategic în raport cu sectorul și provocările din context național și internațional
2) DEFINIREA PLANULUI DE RAPORTARE – se definesc și se planifică activitățile care trebuie desfășurate, ținând cont de obiectivele corporative și de coerența cu standardele de raportare non-financiară recunoscute la nivel internațional și alte cadre de reglementare recunoscute ca fiind cele mai bune practici.
3) ANALIZA ȘI MASURAREA – se selectează instrumentele și procesele pentru a colecta în mod eficient datele și conținutul ESG prin colectarea informațiilor necesare, verificarea datelor și asigurarea faptului că acestea sunt interpretate și încadrate corect în parametrii de raport definiți.
4) RAPORT – se realizează pregătirea proiectului final al raportului pe baza unei analize atente și a colaborării cu managementul în definirea conținutului prin asigurarea alinierii cu cadrele de raportare adecvate și cerințele de reglementare.
5) ÎMBUNĂTĂȚIRE – se stabilesc împreună cu managementul obiectivele de îmbunătățire și pașii necesari atingerii obiectivelor stabilite.