O evaluare adecvată de mediu este o procedură creată pentru a te asigura de faptul că deciziile pe care dorești să le iei în cadrul unor proiecte, campanii sau alte tipuri de acțiuni nu au un impact negativ asupra mediului înconjurător. Această evaluare adecvată se realizează, în special, atunci când vine vorba despre proiecte pentru construcția unui baraj, a unei fabrici, a unui aeroport ș.a., în conformitate cu Directiva 2011/92/UE, care mai poate fi numită și evaluarea impactului asupra mediului (Directiva EIA). De asemenea, acest tip de evaluare se efectuează și pentru programele publice în conformitate cu Directiva 2001/42/UE, cunoscută și ca evaluarea strategică de mediu (Directiva SEA).
Un studiu de evaluare adecvată trebuie să respecte cerințele Ghidului Metodologic privind evaluarea adecvată a efectelor potențiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar, aprobat prin Ordinul nr. 1682/2023 pentru aprobarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvată a efectelor potenţiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar.
Ordinul nr. 1682 din 2023, emis de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, aprobă Ghidul metodologic privind evaluarea adecvată a efectelor potențiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar. Acesta detaliază procedura de evaluare adecvată, care este o etapă esențială în procesul de evaluare a impactului asupra mediului.
Aceasta este o fază specifică a evaluării impactului asupra mediului, care se concentrează pe evaluarea impactului asupra biodiversității și a habitatelor naturale.
Consaltis Consultanță și Audit deține experți de mediu autorizați de Asociația Română pentru Mediu pentru elaborarea studiilor de evaluare adecvată.